• KURAN'DA MİKROSKOBİK & KOZMOLOJİK BİLGİLER
    • gereçler: bilim sağduyu bilgi inanç vicdan akıl adil sabır özgürlük
    • Bilim Işığın, Gölgen Cehaletin.
    • Kaçamayacaksın ışıktan, Gölgen ortaya çıkacak
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100079071813049
  • https://www.twitter.com/@asronspace
  • https://www.instagram.com/kilavuzoglu.mustafa/
  • https://www.youtube.com/channel/UCFVG7clKZdbDuVuLZ3T68jA
Sinir Sistemi Kodlaması KURAN'da: RAHMAN 1-2-3-5-8-10-12-13-17-21-31-55-78

Defalarca "Kuran = İnsan + Evren" diye yazmıştım, bunlara bir bilimsel kanıt daha eklemenin tadı var damağımda.

Varlığın temeliyle başlayalım: Bilinen evreni meydana getiren temel yapıtaşlarının neler oldukları “kuantum fiziği ve parçacık mekaniği” bilim dalınca ortaya konmuş durumdadır. “Temel Elementlerin (parçacıkların) Standard Modeli” bize atom-altı dediğimiz atomdan çok çok daha küçük Kuantum Elementlerin neler olduğunu tek tek söylemektedir:  evrendeki bütün madde, farklı kuantum parçacıklarının, aynı Lego parçaları gibi bir araya getirilmesine benzer şekilde birleşmesiyle oluşuyor: Aşağıdaki tabloda görülen 31 Adet Temel Element (parçacık) ile. Şimdi bu 31 sayısının, Rahman Suresinde kodlanmış olan diğer 12 sayıyla birlikte insanın sinir sistemi kodlaması olduğuna da tanık olacağız inşallah.

Normal bir kitapta, aynı soruyu üç sayfada otuz kereden fazla -tam 31 kere- sormak çok tuhaf karşılanacaktır ve hatta “yazarı deli galiba” bile denebilir, zaten demişlerdir de. Fakat bu üç sayfalık bölümün adı “Yaratıcı” ve soru da “yarattığım hangi nimeti(şeyi) yalanlayabilirsiniz?” ise ve siz biliyorsanız ki yaratılmış olan her şeyin temelinde 31 adet temel parçacık var, o zaman bu üç sayfada bir tuhaflık değil de çok yüksek (mucizevi) bir bilgi olduğunu hemen anlarsınız. Ayrıca bu sadece başlangıç; Evrenin ve insanın oluşumu ve işleyişi baştan sona bu türden analoji ve işaretlerle tamamen bilime uygun bir şekilde Kuran’da anlatılmış, müteşabih ayetler dediğimiz benzetme/teşbih sanatıyla. Ben bu yazıda yukarıdaki tabloyla ilgili bilimsel ve Kuran çalışması detaylarına girmeyeceğim, dileyen şuradan okuyabilir: https://www.kuranmucizeler.com/rahman-suresinde-31-kez-tekrarlanan-oyleyse-siz-ikiniz-rabbinizin-hangi-nimetlerini-yalanliyorsunuz-ve-31-temel-parcacik-elementary-particles


Yukarıdaki tabloyu, tamamen aynı kalıp ve rakamlarla 55. sıradaki Rahman Suresinde bulacağız.

AYRICA: 53-54-55 Surelerin Bütünlüğü ve Kuran'da Yeni Bir Uyarıcı

RAHMAN! Her şeyi, bütün kâinatı Yaratan, Tek ve Eşsiz Yaratıcı.
Ondan başka hiç kimsenin, hiçbir şeyin yaratma gücü yoktur. O’nun dışındaki her şeyi ve herkesi O yaratmıştır ve onlar da sadece O’nun yarattıklarını, yine O’nun bilgisi ve dileği dahilinde bulabilir ve kullanabilirler, bir şeyler keşfedebilirler, üretebilirler.

Rahman suresinde 31 kez tekrarlanan ‘Öyleyse siz ikiniz Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?’ ve 31 temel parçacık ('elementary particles') ve bunların insan sinir sistemindeki karşılıkları...

Kuranda kodlama yok/olmaz diyenler, surede tekrar edilen ibarelerle oluşturulan kalıplara iyi baksınlar ve sonraki açıklamaları da dikkatle okusunlar lütfen

İlk ayette Yüce Allah’ın Rahman (Yaratıcı) ismine/vasfına  işaretten sonra, Kuran’ın öğretilmesine (55:2),
insanın yaratılmasına (55:3), insanın beyan yeteneği kazanmasına (BEYİN, düşünmesine ve düşündüklerini açıklamasına, ifade edebilmesine) (55:4),
Güneş ve Ay’a (aynı zamanda beynin iki yarısına işaret eder) (78:5),
temel parçacıklara ve kozmik ağa (evrendeki en küçük ve en büyük oluşumlar) (Bu aynı zamanda insan bedenini kontrol eden nöronlar ve sinir sistemi ağına işaret eder) (55:6)
uzayın yükseltilmesi ve evrenin işleyişindeki dengeye/ölçüye (bu aynı zamanda insanın kendi içsel-göğü olan beynimizdeki Cerebral Cortex'e işaret eder) (55:7),
uzay tabanının, yerin, kozmik arz’ın (Fabric of Space – Cosmic Ground) yaratılmasına (bu aynı anda beyin için tüm gereksinimleri arz eden bedene işaret eder)  (55:10),
Evren içindeki bütün elementlerin ve canlıların yaratılmasına (bu aynı zamanda beyin+beden yapısının tüm bileşenlerine işaret eder) (55:10-12)

İlk 12 ayette bunlara işaret verilmesinden hemen sonra; 13. ayetinde Yüce Allah şu şekilde sormaktadır; 

55|13|فَبِأَىِّ ءَالَآءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ  Fe bi eyyi alai rabbikuma tukezziban.
Öyleyse siz ikiniz Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?

Bu geçişlerin ayet numaralarını aşağıda görebilirsiniz;

13 (1 ayet)
16 – 18 (2 ayet)
21 - 23 – 25 (3 ayet)
28 - 30 - 32 - 34 - 36 - 38 -40 - 42 (8 ayet)
45 - 47 - 49 - 51 - 53 - 55 - 57 - 59 - 61 - 63 - 65 - 67 - 69 - 71 - 73 - 75 - 77 (17 ayet)
Ayet numarası:  
21 adet tek olanlar ,  10 adet çift olanlar 
5 gruptan 3'ünün ayet sayısı tektir, 2'sininki ise çifttir.
Nasıl olmuşsa, grup sayısı tek olanların ayet sayıları da tek ve grup sayısı çift olanların ayet sayıları da çift. Bu sadece basit bir tesadüf gibi dursa da, sayısal  bütünlük açısından oldukça önem taşıyor.

Yüce Allah bu cümleyi Rahman suresinin sonuna kadar harfi harfine aynı olacak şekilde iki varlığa "siz ikiniz" diye hitap edip tam 31 kez tekrarlıyor. Yukarıdaki tabloda verilen, evrenin yapı taşlarıyla aynı sayıda. İnsanın sinir sistemi "Kafa" ve "Omurga olarak ikiye ayrılır ve aynen ilk 12 ayet gibi 12 adet Kafa Siniri (Cranial Nerves) bulunur ve tamamı bir önceki Kamer suresinde kodlanmıştır, sonra omurilikten bedene yayılıp onu kontrol eden 31 Çift Spinal Sinir de kafamız hariç "insan bedeninin tamamını" da ifade eder. Tekrar ayetleri 5 grup oluştururlar, aynı omurga sinirlerinin 5 plexus/grup oluşturduğu gibi. Bu 5 plexustam bedene toplam 78 sinir yayılımı/dağılımı olur ve bu surede toplam 78 ayet vardır. Ortaya çıkan 13 rakamın hepsinin karşılıklarını tek tek sinir sistemimizin omurga bölümünde göreceğiz. 

(MSS = Merkezi Sinir Sistemi,  PSS = Periferik Sinir Sistemi)
PSS İKİ BÖLÜMDEN OLUŞUR: CRANIAL (KAFA) VE SPINAL (OMURGA) SİNİRLERİ


BİRİNCİ BÖLÜM OLAN 12 ADET "CRANIAL/KAFA SİNİRLERİ" KODLAMASI ŞEMASINI DA VERİYORUM, AŞAĞIDA DEĞİNECEĞİZ.

KAMER SURESİ Kuran'da Yeni Bir Uyarıcı - Beyin ve Sinir Sistemi

Ayetlerin Dizilimi Mükemmel Bir Yapı: Maviler Tekrar Ayetleri: Soru "siz ikiniz" diyerek iki varlığa 31 kez hitap ediyor, o yüzden yapımız yatay-dikey, aynı sinirlerin de 31 çift olduğu gibi. İlk sarı bölümde 12 kafa sinirini görebilirsiniz. Bunlar görmek, duymak, işitmek, tat almak, koku almak ve yüz, göz, çene vb gibi kafamızdaki diğer bölümlerle ilgilidirler. Ayrıca buradan kalp, ciğer, mide gibi gibi önemli iç organlarımıza 5 sinir dalı uzanır ki bunlar da aşağıdaki şemada görülen diğer 5 sarı kısımlardır.


Surenin içine bir desen gibi işlenerek yerleştirilmiş olan bu 31 ayet yukarıda ayırdığım gibi 1-2-3-8-17 adet olarak 5 gruptadır. Tek sayılılar 3 adet, çift sayılılar 2 adettir. Ayetler numaraları 10 adedi çift ve 21 adedi ise tek sayılıdır. Sarı olarak belirttiğim ilk 12 "kafa" sinirlerinden sonra, omurganın kapsadığı alanda da 5 ayrı sarı yer daha görüyorsunuz ve bunlar da kafa sinirlerinin iç organlara ve boynumuza yayılan bölümleridir.

İlk 12 ayetin beynimizle olan ilişkisi yukarıdaki linkte anlatılmış olup, kısa bir bölüm aşağıda açıklanmıştır. Resimde de 12 kafa sinirini görebilirsiniz. Bunlar elbette görmek, duymak, işitmek, tat almak, koku almak ve yüz, göz, çene vb gibi kafamızdaki diğer bölümlerle ilgilidirler. Ayrıca aşağıdaki şemada göreceğiniz gibi buradan kalp, ciğer, mide gibi gibi önemli iç organlarımıza 5 sinir dalı uzanır.


Bedenimize yayılan X numaralı Kafa siniri Vagus Nerve, aşağıda görüleceği gibi 5 komponentten oluşuyor.

https://emedicine.medscape.com/article/1875813-overview 

Gross Anatomy

The vagus nerve is the longest cranial nerve. It contains motor and sensory fibers and, because it passes through the neck and thorax to the abdomen, has the widest distribution in the body. It contains somatic and visceral afferent fibers, as well as general and special visceral efferent fibers. (See Table 1, below.)

Table 1. Summary of Central Connections, Components, Function, and Peripheral Distribution of the Vagus Nerve (Open Table in a new window)

Components

Function

Central connection

Cell bodies

Peripheral distribution

Branchial motor (efferent special visceral)

Swallowing, phonation

Nucleus ambiguus

Nucleus ambiguus

Pharyngeal branches, superior and inferior laryngeal nerves

Visceral motor (efferent general visceral)

Involuntary muscle and gland control

Dorsal motor nucleus X

Dorsal motor nucleus X

Cardiac, pulmonary, esophageal, gastric, celiac plexuses, and muscles, and glands of the digestive tract

Visceral sensory (afferent general visceral)

Visceral sensibility

Nucleus tractus solitarius

Inferior ganglion X

Cervical, thoracic, abdominal fibers, and carotid and aortic bodies

Visceral sensory (afferent special visceral)

Taste

Nucleus tractus solitarius

Inferior ganglion X

Branches to epiglottis and taste buds

General sensory (afferent general somatic)

Cutaneous sensibility

Nucleus spinal tract V

Superior ganglion X

Auricular branch to external ear, meatus, and tympanic membrane

Sureye ve yukarıdaki döküme ilk bakışta gördüklerimizle aşağıdaki 13 adet sayı ortaya çıkıyor: 1, 2, 3, 5, 8, 10, 12, 13, 17, 21, 31, 55, 78.   Tam ortada12 sayısı bulunuyor ve sağında 6 solunda 6 sayı var.

Sure Numarası 55, Ayet sayısı 78. İlk 12 ayette tekrar yok. Tekrar edilen ayet 13. ile başlıyor (tersi de ne tesadüftür ki toplam tekrarlama sayısı 31).
1 - 2 - 3 - 8 - 17 ayet şeklinde 5 adet g
ruplama bulunuyor.

Gruplama Yapısı: Normal gruplamada, grup içinde Ayetler arasında birer sıra atlanıyor. Gruplar arasında ise ikişer sıra atlanmakta.

İddiamız, 31 kez tekrarlanan ayetin hem insan bedenine omurgadan yayılan sinir sayısını hem de evreni oluşturan temel element sayısına işaret ettiği idi. Şimdi de ayetlerle ilgili tesbit ettiğimiz bu 13 sayının da sinir sistemimizdeki kodlamayı verip vermediğini bulmak nİyetindeyim.

13 Sayı belirlemiş olduk, yukarıda yazdıklarımızı içeren minik bir özet ve bir tabloyla başlayalım: 


--------------------------------------------------------

ŞİMDİ ŞU TESADÜFLERE(!) BAKINIZ -1-2-3-5-8-10-12-13-17-21-31-55-78-
TAMAMEN, BİREBİR AYNI

Rahman Suresi Kodlaması:

Yukarıda saydığımız bütün sayılar 1 tek surede (Rahman Suresi) kodlanmıştır: Surenin en belirgin özelliği, ayetlerin Tekrarlanmayan ve Tekrarlanan olarak 2'ye ayrılmasıdır.
Tekrar içermeyen İlk 12 ayetten sonraki 13’üncü ayet, kendisiyle birlikte 31 kere  tekrar edilir. Tekrar eden 31 ayet, 5 grupta toplanmıştır.  Bu beş gruplamadaki ayet sayıları şunlardır: 1 – 2 – 3 – 8 – 17.  En büyük grup 17 ayetten oluşur.Tekrar eden ayetlerin 21 adedinin ayet numarası tektir, 10 tanesinin ise ayet numarası çifttir. 5 gruptan 3'ünün ayet sayısı tektir, 2'sininki ise çifttir. Ve nihayet, bu suredeki Toplam ayet sayısı 78’dir. Çevresel/Periferik Sinir Sisteminin ilk kısmı olan 12 Kafa/Cranial sinirlerden toplam sinir dağılımı 55'tir. Bu 12-55 bütünlüğü bir önceki ayette 12 tekrarla kodlanmış olup ayet sayısı da 55'tir ve Çevresel Sinir Sisteminin ikinci bölümü, Omurga sinirlerini kodlayan sure de bu sayılarla başlıyor.

İnsan Omurga ve Omurilik Sinir Sistemi Kodlaması:

Sinir sistemimiz tek 1 sistem olup kafamız (Kraniyal) ve omurgamız (Spinal) olarak 2 bölümden oluşur. Omurgamızdan yayılan sinirler, Kollar Bacaklar ve Ana Gövde olmak üzere 3 bölgeyi kapsar. Sinir Gruplarımız da Motor, Somatik ve Duyusal olarak 3 Sinir sınıfındadır. Omurilik/omurlar 5 bölüme ayrılırlar ve buradan çıkan sinirler de önce 5 sinir demeti/grubu olan plexusları meydana getirirler. Birinci grubun adı Servikal plexus olup, omurgadan çıkan ilk 8 adet sinir demetinden oluşur.  En karmaşık grup/plexus kollarımızı ve ellerimizi kontrol eden Brachial Plexustur (aşağıda açıklanmış/gösterilmiştir) ve 5 omurga sinirinden oluşan bu plexustan 17 adet sinir yayılır ve anatomik yapısı da 17'ye ayrılır. Sıraya koyduğumuzda: 1 - 2 - 3 - 8 - 17.  Sinir sistemimizin ilk 12 adet sinir kafamıza, yüzümüze, bedenimize yayılır/dağılır. Omurgamızdan çıkan sinirler ise 13’le başlayıp 43’e kadar devam ederek bedenimizin geri kalanına yayılırlar. Omurgamızdan sağa ve sola 31 adet sinir filizlenir. Bu sinirlerin 21 adedi 5 grup oluştururlar, 10 adedi ise grup oluşturmazlar, Omurga Periferik Sinir Sisteminden bedenimize yayılan sinirler gruplaşarak nihayetinde toplam 78 adet sinir oluştururlar. Başlangıç sayılarımız olan 55 (sure no) ve 12 (tekrarsız ilk 12 ayet) sayıları Çevresel/Periferik Sinir Sisteminin ilk kısmı olan 12 Kafa/Cranial sinirden  yayılan/dağılan 55 sinirdir. Birinden 17 adet sinir yayıldığını zaten söylemiş olduğumuz bu 5 omurga plexusundan toplamda 39'ar çift 39 x 2 = 78 adet sinir tüm vücudumuza yayılmaktadır. 

Omurgamıza ve Sinirlerine Bakış:

Clinical Neuroanatomy, 28 ed. APPENDIX C, Spinal Nerves and Plexuses
https://doctorlib.info/anatomy/clinical-neuroanatomy-28/28.html 

PLEXUS/GRUP OLUŞTURAN SPINAL SİNİRLER VE PLEXUSLARDAN YAYILAN SİNİRLER:

SERVİKAL: İLK 4 SİNİR, BRACHIAL: TAKİP EDEN 5 SİNİR,  ARDINDAN 10 ADET SİNİR PLEXUS/GRUP OLUŞTURMAZ, LUMBER : 6 SİNİR, SACRAL: 5 SİNİR VE COCCYGEAL: 1 SİNİR. GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ 31 SPİNAL SİNİRDEN 21 ADEDİ PLEXSUS OLUŞTURUYORLAR, 10 ADEDİ İSE OLUŞTURMUYORLAR.

PLEXUSLARDAN YAYILAN SİNİR SAYILARI:

Plexus Adı

Servikal pleksus

Brakial pleksus

Lomber pleksus 

Sakral pleksus

Coccygeal pleksus

Toplam

Yayılan Sinir Sayısı

6

17

7

7

2

39

Tabloda gördüğümüz gibi, bu 5 plexustan çıkan sinir sayılarından 3'ü tektir, 2'si çifttir.
Aynı 31 tekrar ayet gruplamalarından 3'ü tek sayıda ayet içerir, 2'si çift sayıda.

İnsan bedeninin her bir tarafında 39 ana sinir bulunduğuna göre, toplamda 39 X 2 = 78 adet ana sinir yayılımı var demektir
İncelediğimiz ve bu sinir sayılarını verdiğini söylediğimiz Rahman Suresinde de toplam 78 ayet vardır.

TIP FAKÜLELERİ SİTELERİNDEN, İLGİLİ PLEXUSLARIN SİNİR YAYILIM SAYILARINA BAKALIM VE BÜTÜN SAYILARIMIZI 
TEYİT EDELİM:

1) SERVİKAL PLEKSUS: SİNİR YAYILIMI = 6 SİNİR
(Kocaeli Üniversitesi Master Tezi için üst satır = Linke Tıklayınız, SAYFA 25)
Sonunda "sinir" yazanlar, 6 adet)


Resimdeki yazılar silik olduğu için ayrıca bir resim daha ekliyorum: https://en.lombafit.com/cervical-plexus/ 
Sol tarafta: ilk iki sinir XI ve XII ile XI'in devamı olan kafa
trapezius kas siniri, kraniyal sinirlerden geliyor ve pleksusa dahil değil. Ardından soldan devam ile: 1) Alt occipital sinir, 2) sternocleido-mastoid kası siniri  3)  Supra-clavicular sinir 4) phrenic sinir, ve sağda 5) büyük auricular sinir, 6) transverse servikal sinir.



2) 17 SİNİR YAYILIMI İLE EN KARMAŞIK OLAN BRACHİAL PLEXUS AŞAĞIDA DETAYLI ŞEKİLDE AÇIKLANMIŞTIR
Medipol Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi Sayfa 17. için üst satır = Linke Tıklayınız
SONUNDA NERVE YAZANLAR NERVE = SİNİR DEMEKTİR, 17 ADET ANCAK SAYARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR ŞUNLARDIR:
1) Sonunda "nerve" yazan İki adet sinirin başında  "to" ibaresi bulunuyor, bunlar bedene yayılmayıp başka sinirlerle birleşiyorlar. Yani sonunda nerve yazanlardan iki adedi çıkarılacak.
2) sAĞ TARAFTA, Kaslara giden bir sinirin sonuna "nerve" yazılmamış ve bu da yine "to" longus colli..." ibaresi ile başlıyor. Yani bir adet eklenecek.

3) LUMBAR PLEXUS: SİNİR YAYILIMI = 7 SİNİR
(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ YÜKSEK LİSANS Tezi için için üst satır = Linke Tıklayınız, SAYFA 12)
SOL TARAFTA 7 ADET SİNİR YAYILIMINI SAYABİLİRSİNİZ. (SAĞ TARAF LUMBAR PLEXUSU OLUŞTURAN 5 ADET OMUR SİNİRLERİDİR)

4) SACRAL PLEXUS: SİNİR YAYILIMI = 7 SİNİR
(SELÇUK ÜNİVERSİTESİ YÜKSEK LİSANS Tezi için için üst satır = Linke Tıklayınız, SAYFA 26)
ÖNÜNDE N. YAZANLAR NERVE = SİNİR DEMEKTİR, 7 ADET (Sağdaki Renkli olmayan 2 SİNİR diğer, (coccygeal) pleksusa aittir)

5) COCCYGEAL PLEXUS: SİNİR YAYILIMI = 2 SİNİR   (Yukarıda 4 Numaralı Sacral Plexusun altında görülen 2 sinir)

Sağ tarafta S4 - S5 altında görünen "n. coccygeus" ve "n. anococcygeus" sinirleri


BÖYLECE TOPLAM 39 YAYILIMIN TAMAMINI GÖRMÜŞ OLDUK. SAĞ VE SOL OLARAK ÇİFT TARAFLI YAYILDIĞI İÇİN 39 X 2 = 78 YAYILIM, RAHMAN SURESİ TOPLAM AYET SAYISI KADAR. (HATIRLAYINIZ, SUREDEKİ 31 SORU DA ÇİFT KİŞİYE SORULUYORDU)

Sinir sisteminden bedenimize yayılan toplam 43 (çift) adet sinir bulunuyor. Bunlardan 12’si Kafamızda ve Cranial sinirler olarak adlandırılıyorlar. Geri kalan 31’i ise bedenimizde ve Spinal (Omurga) sinirleri. Yani bedenimizdeki omur sinirleri 13. Sinirden başlayıp 43’e kadar devam ediyorlar.


FARKLI BİR TABLO İLE 13 SAYILI SURE - SİNİR SİSTEMİ İLİŞKİSİNE BAKALIM:

Sayı

Rakamın Özelliği

Not

55

Sure Numarası

İlk bölüm periferik sistem: kafa, 55 KRANİYAL SİNİR YAYILIMI

78 

Toplam Ayet Sayısı

ikinci bölüm periferik sistem: spinal/omurga PLEXUSLARDAN 78 SİNİR YAYILIMI

1

ilk gruplama (1 tek adet ayet)

Periferik Sİnirler yapısal olarak 1 tek oluşumdur: beynimizle bedenimizi birbirine bağlar. Ayrıca "omurgamız" da 1 tek oluşumdur

2

ikinci gruplama (2 adet ayet)

Periferik Sinir Sistemi 2 gruptan oluşur: Kafa (Cranial) ve Omurga (Spinal), Ayrıca sağa ve sola çift, yani 2'li olarak çıkarlar

3

Üçüncü Gruplama (3 adet ayet)

Periferik Sistemde 3 tip sinir vardır: Duyusal, Otonom ve Motor. 

10

Çift Sayılı Ayet Numaraları

Plexus/Grup Oluşturmayan Sinir Sayısı

21

Tek Sayılı Ayet Numaraları

Plexus Oluşturan Toplam Sinir Sayısı ve Kamer Suresi Kafa sinirleri 5 duyu yayılım toplamı: 2+4+4+6+5 = 21 (burun-kulak-dil-göz-beden)

8

Dördüncü Gruplama (8 adet ayet) Ayrıca çift no.lu ayet sayısı

Omurgadan Yayılan ilk grup Servikal Plexus sinirlerin sayısı 8'dir. 

17

Beşinci Gruplama (17 adet ayet)

Omurgadan Yayılan ikinci sinir demetinden (Brachial Plexus) toplam 17 adet sinir dağılır

5

Gruplama sayısı (5 grup)

Hem Omurgalar Hem de Sinir Demetleri 5 Gruptur.
Brachial Plexus grubu da omurgadan çıkan 5 sinirden oluşur

31

Toplam Tekrar Ayet Sayısı 31

Omurgadan bedenimize 31 çift sinir yayılır

12

Tekrar İçermeyen ilk 12 Ayet

Beynimizden kafamıza yayılan ilk sinirlerin sayısı 12'dir

13

Tekrarlanan Ayetin İlk Numarası 13 (başlangıç)

Omurga sinirleri 13. sinirden itibaren başlar

Listedeki sayıları, küçükten büyüğe sırasıyla yazalım: 1 - 2 - 3 - 5 - 8 - 10 - 12 - 13 - 17 - 21 - 31 - 78 ve bunların neler olduklarını sinir sistemimizde bulalım:

SOL TARAFTA RAHMAN SURESİ, SAĞ TARAFTA SİNİR SİSTEMİ: KUSURSUZ SİMETRİ VE UYUM.

İnsan Sinir Sistemi 1 tek sistem/yapıdır. Cranial (Kafa) ve Spinal (Omurga) olmak üzere 2'ye ayrılır.  Omurgadan yayılan sinirler bedenimizin 3 ana bölümünü kontrol ederler: Kollar, Bacaklar ve Ana Gövde. Ayrıca Periferik sinir sisteminde 3 tip periferik sinir bulunur: Duyusal, Otonom ve Motor. 
31 şift sinirden oluşan omurga Sinir Sistemi 5 plexus'tan (sinir demetinden) meydana gelir (plexus yukarıda açıklandı) 
En üstte ilk sıradaki Servikal omurgada, boyun, omuz, kol, el ve daha fazlasını innerve eden C1 ila C8 olarak etiketlenmiş 8 çift spinal sinir vardır.
Sinir sistemindeki ilk 12 sinir kafamızda bulunan Cranial Sinirlerdir. 
Sonrasında 13. Sinirden başlayarak toplam 31 adet sinir “omurga”dan çıkar (13. Ayetten başlayarak 31 tekrar)
İnsan vücudundaki en karmaşık olan “Brachial Plexus” omurgamızdaki ikinci plexustur, 17 adet sinir meydana getirir,  bunlar da boyun omuz, kol ve ellerimize yayılırlar.
Omurgamızdan çıkan
filizlenir. 31 çift sinir, gruplaşarak toplamda 2x39 = 78 adet sinir oluşturup tüm bedenimize yayılırlar
31 çift sinirin 21 adedi 5 farklı plexus/grup oluştururlar. 10 adedi ise plexus/grup oluşturmazlar.

Bazı sinirler bir araya gelip gruplaşarak “plexus” oluşturduktan sonra farklı dallara ayrılıyorlar. Bu gruplaşma ve dallanmanın en karmaşık olanı “Brachial Plexus” ise, omuz ve kollarımıza, ellerimize giden ve buraları kontrol eden sinirler. Bir pleksus, insan vücudunda kesişen sinirler, kan damarları veya lenf damarları demetidir. Bu demetler tipik olarak aynı anatomik bölgeden kaynaklanır ve vücudun belirli bölgelerine hizmet eder. Bir pleksus oluşturan sinir demetleri, beyninize ağrı, sıcaklık ve basınç hakkında bilgi iletir.

Kuran insan için yazılmış olup bütün evren de insanın test/sınav/yarış için olimpiyat alanıdır. Et ve kemikten ibaret bedenimizdeki gerçek "İnsan" beyinden ve omurilikten, yani sinir sisteminden oluşan AKIL, VİCDAN ve HİSLER'imizdir. BEDENİMİZ SADECE BİR VASITA, BİR ARAÇTIR, OLİMPİYAT OYUNLARINDA KULLANACAĞIMIZ ALETLERİDİR. Şimdi sinir sistemimizin (yani insanın) tamamına bir de resimlerle, şemalarla bakalım.

İnsan sinir sisteminde, ilk 12 sinir kafamızdaki “Cranial” sinirlerdir. (İlk 12 Ayet gibi). 

İlk 12 ayetin beynimizle olan ilişkisi yukarıdaki linkte anlatılmış olup, kısa bir bölüm aşağıda açıklanmıştır. Resimde de 12 kafa sinirini görebilirsiniz. Bunlar elbette görmek, duymak, işitmek, tat almak, koku almak ve yüz, göz, çene vb gibi kafamızdaki diğer bölümlerle ilgilidirler. Ayrıca buradan kalp, ciğer, mide gibi gibi önemli iç organlarımıza 5 sinir dalı uzanır.

Omurilik sinirleri, vücudun geri kalanını innerve etmek için omurilikten filizlenir/dallanırlar. Bu karmaşık sinir ağları, beynin deriden duyusal girdiler almasını ve kas hareketleri için motor kontroller göndermesini sağlar. En üstte ilk sıradaki Servikal omurgada, boyun, omuz, kol, el ve daha fazlasını innerve eden C1 ila C8 olarak etiketlenmiş sekiz çift spinal sinir vardır.

İnsan omurgası 5 bölümdür: Servikal(7), Torasik(12), Lombar(5), Sakral(5) ve Kuyruk(1)

Omurga Pleksusları (sinir demetleri/grupları) 
1. Servikal pleksus - baş, boyun ve omuzlara hizmet eder
2. Brakial pleksus - göğüs, omuzlar, kollar ve ellere hizmet eder
3. Lomber pleksus - sırt, karın, kasık, uyluk, diz ve baldırlara hizmet eder
4. Sakral pleksus - pelvise, kalçalara, cinsel organlara, uyluklara, baldırlara ve ayaklara hizmet eder
5. Coccygeal pleksus - kuyruk sokumu üzerinde küçük bir bölgeye hizmet eder

31 tekrar ayet ve omurgadan çıkıp bedene yayılan 31 Çift sinir:

 5 5RUPTAN OLUŞUR: C, T, L, S, TB


Çevresel Sinir sisteminden bedenimize yayılan toplam 43 (çift) adet sinir bulunuyor.
Bunlardan 12’si Kafamızda ve Cranial sinirler olarak adlandırılıyor, 55 sinir kolu oluşuruyorlar. Geri kalan 31’i ise bedenimizde ve Spinal (Omurga) sinirleri. Yani bedenimizdeki omur sinirleri 13. Sinirden başlayıp 43’e kadar devam ediyorlar, 21 adedi 5 grup/plexus oluşturuyor ve bu 5 plexustan toplam 78 sinir kolu yayılıyor. 

54 no.lu Rahman suresinde, kodlama 13. ayet ile başlıyor ve iki bölümden oluşan Periferik/çevresel Sinir Sisteminin (PSS) ikinci bölümü olan omurga sinirlerini kodluyor. Peki ilk bölüm olan Cranial/Kafa sinirleri nerede? O da elbette ki bir önceki surede, yani 54 Kamer suresinde kodlanmış. Tesadüf olabilir mi? Bana göre tesadüf olması imkansız. Buradan okuyabilirsiniz CRANIAL/KAFA SİNİRLERİ VE KAMER SURESİ

Tamamı aşağıdaki şemayı oluşturuyor: Bütün Sinir Sistemi...


Brachial Plexus:  Tablomuzdaki bütün sayılar net ve açık fakat hafif karmaşık gibi duran 17 sayısıyla Brachial Plexus'a odaklanalım biraz. 5 adet omur sinirinin birleşmesiyle oluşur, 17 kısıma ayrılan bir yapıdadır ve buradan da 17 adet sinir yayılır: 1) Dorsal scapular nerve, 2) Long thoracic nerve, 3) Nerve to subclavius, 4) Suprascapular nerve, 5) Lateral pectoral nerve, 6) Upper subscapular nerve, 7) Thoracodorsal/long or middle subscapular nerve, 8) Lower subscapular nerve, 9) Medial pectoral nerve, 10) Medial brachial cutaneous nerve, 11) Medial antebrachial cutaneous nerve: sensation to skin over the biceps brachii, 12) Musculocutaneous nerve, 13) Axillary nerve, 14) Radial nerve, 15) Median nerve, 16) Ulnar nerve, 17) Nerve to longus colli and scalene muscles.

Aşağıdaki şemalarda Brachial Plexus yapısı renklendirilmiş olarak gösteriliyor. Yapısal olarak 17 sayısını ve tek tek isimleri yazılmış olan 17  sinir çıkışını görebilirsiniz. İlk resime baktığımızda ise mavi renkli 5 omurga sinirinden oluşan Brachial Plexus, sonrasında dört aşamada 17 yapısal bölüm oluşturuyor: 3 kırmızı, 6 yeşil, 3 mor ve 5 turuncu. Kökler, Gövdeler, Bölümler, Kordonlar ve Son Branşlar/kollar.



AŞAĞIDA, SONUNDA NERVE YAZANLAR NERVE = SİNİR DEMEKTİR, 17 ADET ANCAK SAYARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR ŞUNLARDIR:
1) Sonunda "nerve" yazan İki adet sinirin başında  "to" ibaresi bulunuyor, bunlar bedene yayılmayıp başka sinirlerle birleşiyorlar. Yani sonunda nerve yazanlardan iki adedi çıkarılacak.
2) Kaslara giden bir sinirin sonuna "nerve" yazılmamış ve bu da yine "to" longus colli..." ibaresi ile başlıyor. Yani bir adet eklenecek.

Umarım bu yazı ve Kuran'daki bu kodlama, az sayıda da olsa bazı insanlara Kuran'ın 1400 sene önce bir insan tarafından yazılmış olamayacağını, bunun imkansızlığını gösterir.

İNSAN = EVREN... Sinir sisteminde karşılıklarını bulduğumuz bütün bu sayılar, EN BAŞTA BELİRTTİĞİMİZ 31 çiftten oluşan evrenin yapıtaşlarıyla da muhakkak ki ilgilidir. Bazılarının neler olduğunu zaten biliyorum, geri kalanları da bulmak ve yazmak nasip olur inşallah. 

Dediğim gibi, bu evren insan yani "akıl, vicdan, hislerimiz" için bir olimpiyat alanıdır ve bu yarışlarda sadece iyilik yapanlar, iyi ve vicdan sahibi olanlar ödüle ulaşacaklar, madalyaya kavuşacaklardır. Hepinize altın madalya diliyorum.

Hoşçakalın, Selamlar Sevgiler

 

  
3715 kez okundu

Yorumlar

Teşekkür     08/01/2022 09:42

ALLAH izni ile yazarım. İnsan sûresi 31 ayettir. Çalışmanıza müsadenizle bir ekleme yapmak isterim. İnsan üremek ve soyunu çoğaltmak ister, her canlı gibi. ALLAH' ın böyle bir ihtiyacı yoktur.
Misafir -

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam218
Toplam Ziyaret1247662
Linkler